Skip to content
UkrainianChinese (Simplified)FrenchGermanEnglishPolish

Inżynier w dobie pandemii

Organizacja nauczania praktycznego podczas pandemii okazała się jednym z największych wyzwań, z jakimi musiały się zmierzyć uczelnie techniczne

Nagła potrzeba wprowadzenia zmian organizacyjnych wynikających z konieczności wdrożenia reżimu sanitarnego przy jednoczesnym pragnieniu dydaktyków, by proces kształcenia przebiegał nienagannie – to kwestie, z którymi wciąż boryka się wiele uczelni. Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej mimo obecnej sytuacji bez większych przeszkód kompleksowo realizuje program kształcenia.

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk
Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk

– Pandemia zastała nas akurat w momencie wprowadzania zmian podyktowanych Ustawą 2.0, wymagając natychmiastowego i równoczesnego działania na wielu poziomach organizacyjnych. Szczególną uwagę należało poświęcić oczywiście dydaktyce i zajęciom laboratoryjnym, najważniejszym elementom w całym procesie kształcenia uczelni technicznych. Kolejne pokolenia naszych absolwentów zasilają jeden z najsilniejszych sektorów gospodarki, byliśmy zatem świadomi, że nie możemy sobie pozwolić nawet na najmniejsze zaniedbania czy niedopatrzenia w ramach procesu nauczania. W związku z tym już na początku podjęliśmy zdecydowane kroki, które zapewniły bezpieczeństwo studentom, nie odbierając im jednocześnie możliwości nabycia pełnych kompetencji praktycznych – akcentuje prof. dr hab. inż. Piotr Michorczyk, dziekan wydziału.

Szybka reakcja władz uczelni pozwoliła też bez zakłóceń realizować wszystkie granty i programy badawcze, a nieustannie kompletowana aparatura badawcza, umożliwiająca prowadzenie badań w oparciu o najnowsze technologie, jest gwarantem odniesienia sukcesu przez młodych naukowców także na arenie międzynarodowej. Wydział niebawem przystąpi do realizacji dużej inwestycji związanej z doposażeniem zaplecza naukowo-badawczego, które będzie służyć nie tylko pracownikom, ale przede wszystkim samym studentom, nabywającym dzięki niej nowych umiejętności, co stanowi o ich przewadze na rynku pracy.

 

– Ważne, by pozostać otwartym nie tylko na odkrycia naukowe, ale także współpracę z otoczeniem  biznesowym. Wyłącznie takie uniwersalne podejście do rozwoju, rozumianego jako tworzenie nowej jakości poprzez sprawne i odpowiadające na potrzeby rynkowe kojarzenie ze sobą obu sektorów, daje gwarancję odniesienia sukcesu – podsumowuje dziekan.

Inwestowanie w infrastrukturę badawczą oraz rozwój kadry naukowo-dydaktycznej i sprawna organizacja wewnętrznych struktur sprawiają, że pomimo ogólnopolskiej tendencji spadku zainteresowania kształceniem na uczelniach technicznych, wydział wciąż cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem najzdolniejszych absolwentów szkół średnich z całej Polski.

Joanna Gulewicz

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk, w wywiadzie dla Monitora Biznesu Nr 4 (83) 29 kwietnia 2021 r.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
UkrainianChinese (Simplified)FrenchGermanEnglishPolish

Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk wraz z paroma innymi pracownikami naukowo-dydaktycznymi przybliża profil kierunku Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh.

Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk wraz z paroma innymi pracownikami naukowo-dydaktycznymi przybliża profil kierunku Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh.

Biotechnologia na WIiTCh

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk wraz z paroma innymi pracownikami naukowo-dydaktycznymi przybliża profil kierunku Biotechnologia na WIiTCh.

Sesja Mistrzów 2021

Zapis Sesji Mistrzów realizowanej w ramach Uczelnianej Sesji Studenckich Kół Naukowych Politechniki Krakowskiej która odbyła się w dniu 9 czerwca 2021.

PK_WIiTCh_RGB

//administracja www - logowanie

Ta witryna używa plików cookies. Dowiedz się więcej.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close