Skip to content
UkrainianChinese (Simplified)FrenchGermanEnglishPolish

Naukowcy z Politechniki opracowali metodę, która znacznie skróci czas produkcji leków

Ekologiczna technologia opracowana przez zespół naukowców z Politechniki Krakowskiej pozwoli nawet o 90 proc. skrócić czas produkcji leków i wpłynie korzystnie na portfele pacjentów. Rozwiązanie jest już objęte zgłoszeniem patentowym. 

Dr inż. Jolanta Jaśkowska
Dr inż. Jolanta Jaśkowska

Na czele zespołu, który opracował uniwersalną metodę opartą na ultradźwiękach, stoi dr inż. Jolanta Jaśkowska (na zdjęciu / fot. Jan Zych) z Katedry Chemii i Technologii Organicznej Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej PK. Technologia znajduje zastosowanie w produkcji leków antydepresyjnych, przeciwnowotworowych oraz przeciwbólowych. Bazuje na wykorzystaniu ultradźwięków jako niskoenergetycznej i skutecznej alternatywy dla klasycznych sposobów produkcji obecnie stosowanych w przemyśle farmaceutycznym. – Najlepsze efekty osiągamy przy lekach przeciwdepresyjnych, gdzie skrócenie czasu otrzymywania produktu wynosi aż 90 proc. W innych grupach skrócenie czasu produkcji wynosi od 30 do 50 proc. – tłumaczy dr inż. Jolanta Jaśkowska.

Koncerny farmaceutyczne wykorzystujące tę technologię będą mogły znacząco obniżyć koszty produkcji, co przełoży się również na niższy koszt końcowy leku dla pacjenta. Naukowcy szacują, że ceny leków wykorzystujących opracowaną metodę powinny spaść o około 20-30 proc.

 

Eksperci podkreślają, że wykorzystanie ultradźwięków pozwala również na zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko. – Mimo ogromnego znaczenia jakie ma branża farmaceutyczna dla całego społeczeństwa, nie możemy pozostać obojętni na uboczne skutki produkcji leków. Dlatego opracowana przez mój zespół metoda wyróżnia się przede wszystkim mniejszym zużyciem energii oraz możliwością zastąpienia toksycznych rozpuszczalników np. wodą – mówi dr inż. Jaśkowska.

Więcej o osiągnięciu naukowców z Politechniki Krakowskiej można przeczytać na portalu rynekzdrowia.pl
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
UkrainianChinese (Simplified)FrenchGermanEnglishPolish

Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk wraz z paroma innymi pracownikami naukowo-dydaktycznymi przybliża profil kierunku Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh.

Biotechnologia na WIiTCh

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk wraz z paroma innymi pracownikami naukowo-dydaktycznymi przybliża profil kierunku Biotechnologia na WIiTCh.

Sesja Mistrzów 2021

Zapis Sesji Mistrzów realizowanej w ramach Uczelnianej Sesji Studenckich Kół Naukowych Politechniki Krakowskiej która odbyła się w dniu 9 czerwca 2021.

Inżynier w dobie pandemii

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk, w wywiadzie dla Monitora Biznesu Nr 4 (83) 29 kwietnia 2021 r.

Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk wraz z paroma innymi pracownikami naukowo-dydaktycznymi przybliża profil kierunku Inżynieria chemiczna i procesowa na WIiTCh.

Biotechnologia na WIiTCh

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk wraz z paroma innymi pracownikami naukowo-dydaktycznymi przybliża profil kierunku Biotechnologia na WIiTCh.

Sesja Mistrzów 2021

Zapis Sesji Mistrzów realizowanej w ramach Uczelnianej Sesji Studenckich Kół Naukowych Politechniki Krakowskiej która odbyła się w dniu 9 czerwca 2021.

Inżynier w dobie pandemii

Dziekan Wydziału, dr hab. inż. Piotr Michorczyk, w wywiadzie dla Monitora Biznesu Nr 4 (83) 29 kwietnia 2021 r.

Stawiać na sukces absolwenta

Artykuł opublikowany w dniu 27 czerwca 2019 r. na stronie internetowej Monitor Rynkowy. W krótkim wywiadzie, Dziekan WIiTCh, prof. dr hab. inż. Dariusz Bogdał przybliża profil Wydziału.

PK_WIiTCh_RGB

//administracja www - logowanie

Ta witryna używa plików cookies. Dowiedz się więcej.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close