Koło Naukowe BioChemLab
- Tematyka badawcza
- Nadprodukcja astaksantyny przez komórki drożdżowe Phaffia rhodozyma, dr inż. Jarosław Chwastowski
Koło Naukowe BioChemLab to grupa ambitnych studentów, którzy skupiają się na eksplorowaniu możliwości wykorzystania metali ciężkich w celu zwiększenia produkcji astaksantyny przez komórki drożdżowe Phaffia rhodozyma. Nasza praca jest ukierunkowana na optymalizację procesów produkcji, wykorzystując potencjał metali ciężkich jako kofaktorów enzymatycznych i regulatorów biologicznych. Nasze główne obszary zainteresowań to:
- Toksykologia i biodostępność: Zajmujemy się oceną wpływu metali ciężkich na drożdże Phaffia rhodozyma oraz analizą ich biodostępności. Nasze badania pomagają opracować metody minimalizacji potencjalnego ryzyka toksyczności.
- Zrównoważona produkcja: Dążymy do opracowania procesów produkcji astaksantyny, które są zarówno wydajne, jak i ekologiczne. Staramy się minimalizować ilość zużytych metali ciężkich i redukować wpływ na środowisko.
Nasza praca może przyczynić się do zwiększenia dostępności tej cennej substancji, mającej potencjał w dziedzinach takich jak przemysł spożywczy, suplementy diety i medycyna.
Strona internetowa koła:
- YouTube: BioChemLab2022 https://www.youtube.com/@BioChemLab2022/featured
- TikTok: BioChemLab https://www.tiktok.com/@biochemlab?_t=8h8pnptMES0&_r=1
Nasze Sukcesy:
- Stypendium Rektora dla najlepszych studentów Politechniki Krakowskiej – Dominika Wrzesień
Nasza Działalność Organizacyjna:
- Organizacja pokazów podczas Małopolskiej Nocy Naukowców, Kraków, 27.09.2023
- Udział w Wydziałowej Sesji Kół Naukowych, Politechnika Krakowska, 05.2023
Nazwa Koła naukowego:
Koło Naukowe BioChemLab
Kontakt:
dr inż. Jarosław Chwastowski
e-mail: jaroslaw.chwastowski@pk.edu.pl
Członkowie Koła Naukowego:
Judka Gabriela |
Kokoszka Kinga |
Kowal Emilia |
Nowak Patrycja |
Nowińska Natalia |
Prędki Renata |
Rupar Wiktoria |
Wikar Julia |