Skip to content

Koło Naukowe BioChemLab

UkrainianChinese (Simplified)FrenchGermanEnglishPolish
  1. Nadprodukcja astaksantyny przez komórki drożdżowe Phaffia rhodozyma, dr inż. Jarosław Chwastowski

Koło Naukowe BioChemLab to grupa ambitnych studentów, którzy skupiają się na eksplorowaniu możliwości wykorzystania metali ciężkich w celu zwiększenia produkcji astaksantyny przez komórki drożdżowe Phaffia rhodozyma. Nasza praca jest ukierunkowana na optymalizację procesów produkcji, wykorzystując potencjał metali ciężkich jako kofaktorów enzymatycznych i regulatorów biologicznych. Nasze główne obszary zainteresowań to:

  • Toksykologia i biodostępność: Zajmujemy się oceną wpływu metali ciężkich na drożdże Phaffia rhodozyma oraz analizą ich biodostępności. Nasze badania pomagają opracować metody minimalizacji potencjalnego ryzyka toksyczności.
  • Zrównoważona produkcja: Dążymy do opracowania procesów produkcji astaksantyny, które są zarówno wydajne, jak i ekologiczne. Staramy się minimalizować ilość zużytych metali ciężkich i redukować wpływ na środowisko.

Nasza praca może przyczynić się do zwiększenia dostępności tej cennej substancji, mającej potencjał w dziedzinach takich jak przemysł spożywczy, suplementy diety i medycyna.

 

Strona internetowa koła:

 

Nasze Sukcesy:

  • Stypendium Rektora dla najlepszych studentów Politechniki Krakowskiej – Dominika Wrzesień

 

 

Nasza Działalność Organizacyjna:

  • Organizacja pokazów podczas Małopolskiej Nocy Naukowców, Kraków, 27.09.2023
  • Udział w Wydziałowej Sesji Kół Naukowych, Politechnika Krakowska, 05.2023
UkrainianChinese (Simplified)FrenchGermanEnglishPolish

Nazwa Koła naukowego:
Koło Naukowe BioChemLab

Kontakt:
dr inż. Jarosław Chwastowski
e-mail: jaroslaw.chwastowski@pk.edu.pl

Członkowie Koła Naukowego:

Judka Gabriela
Kokoszka Kinga
Kowal Emilia
Nowak Patrycja
Nowińska Natalia
Prędki Renata
Rupar Wiktoria
Wikar Julia
PK_WIiTCh_RGB

//administracja www - logowanie